Spread the love

На 27 януари, петък от 20 часа на ул.Хан Аспарух 65 ще се проведе “Тъмната вечеря”, благотворителна вечеря на тъмно в подкрепа на незрящи, чиято цел е да насочи общественото внимание към хората със зрителни увреждания в България. Събитието ще се състои в специализиран ресторант, където се сервира в 100% тъмнина от специално обучени незрящи. В условията на пълен мрак ще бъде представен екипът на проекта за създаването на скулптурна композиця от бронз, която ще представлява тактилен макет на град София със знакови сгради, каквито има в повечето европейски столици, а отскоро и във Велико Търново, където бронзовият макет е на Средновековен Царевец.

(снимки на бронзови градски макети в 2 града в Хърватия – Пула и Загреб, изображения: Shutterstock)

Идеята е върху композицията ще бъдат изписани на брайлова азбука и текстовете на химна на Република България и химна на Европейския съюз в оригинал. За реализацията ще бъде направен конкурс и крайната цел е бронзовата отливка да бъде разположена на достъпно място в историческата част на София. Първата стъпка за реализиране на проекта е кампания за набиране на средства, която ще бъде поредица от благотворителни събития, с които да се ангажират хора за подкрепа на незрящите в България и подобряване на видимостта към техните проблеми и решаването им.Организаторите от Фондация Синергиа са едни от най-активните благотворителни организации в подкрепа на незрящите в България, които съществуват от 2015 г. и всяка година организират благотворителни инициативи и реализират проекти в полза на хората със зрителни увреждания.

“Вярвам, че тъмнината е инструмент за промяна, носи просветление и променя гледните точки на зрящите хора, ако с активни действия се повлияе на мисленето, начина на живот и реалните, и все пак разрешими проблеми на незрящите”, посочва Евгени Митев, ръководител на екип от незрящи и допълва, “Поканен е всеки, който иска да е част от решенията, да се включи и подкрепи хората със зрителни увреждания в България, хора от бизнеса, журналисти, ентусиасти, както и други организации в обществена полза със сходни цели и ценностна система. Длъжни сме да върнем доверието в неправителствения сектор”.

Теодора Хайверова, незрящ сътрудник на фондацията споделя, “Има хора като мен, за които реалността не е видима, но може да се чуе, докосне, вкуси и усети. Виждали сте хора със зрителни увреждания на улицата или в градския транспорт с бял бастун, куче водач или придружител. Но имат ли видимост хората със зрителни увреждания в България? И знаете ли какви са нашите ежедневни предизвикателства и проблеми като безработица, ниски доходи, недостъпна градска среда и транспорт, труден достъп до институции, социални услуги и здравеопазване? Вярвам, че заедно като общество можем да подобрим и решим редица социални проблеми, ако имаме повече доверие и оптимизъм и по-малко критика и гняв”.

За повече информация и резервации:

Фондация Синергиа, 0883 7777 10
www.synergia-foundation.org
info@synergia-foundation.org

Банкова сметка:
IBAN: BG49PRCB92301047580112
BIC: PRCBBGSF

Дарения онлайн: https://blinfo.bg/podkrepete-ni/