Неделя е прекрасен ден за забавление и игра с приятели, със семейството и децата, за планувани и изненадващи срещи с познати и непознати, за вълнуващи емоции и споделени усещания. В неделя на 8 октомври всичко това ще бъде възможно на ABILITY FEST SOFIA 2017. Едно интересно и все още малко познато пространство в столицата – Ларгото – ще бъде преобразено и изпълнено с енергията на всички участници във Фестивала на способностите. Инициатори са Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Лумос, Светът на Мария и Бъди с приятел-България (Best Buddies Bulgaria).

В годината, в която се навършва десетилетие от приемането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, решихме да заговорим за увреждането по различен начин. Фестивалът на способностите е провокация - към всички, които искат да предизвикат себе си и уменията си да се справят в нетрадиционни ситуации, и то по игрови и забавен начин. Ние вярваме, че различните способности са само повод да открием уникалното място на всеки един от нас.

На 8 октомври посетителите на Фестивала ще могат да тестват способностите си чрез специално подбрани и разработени за целта игри, препятствия, лабиринт и други предизвикателства. За най-отдадените са предвидени изненади и томбола с награди. През целия ден на фестивала ще бъдат отворени различни работилници, където хора с увреждания ще ни покажат арт техники, които са усвоили, за да изразяват себе си и въображението си и където всеки ще може да изработи нещо с ръцете си, което да отнесе за спомен у дома.

Ability Fest Sofia 2017 ще бъде домакин и на две изключителни изложби –фотографската изложба „И НИЕ МОЖЕМ“ на Фондация Лумос и изложбата „РЕШАВАМ=СЪЩЕСТВУВАМ“ с автор Надежда Георгиева НАД и текстове на Яна Бюрер Тавание. Творбите представят по достоен начин темите за правото на труд и равенство на хората с увреждания.

Партньори са: Глобална инициатива в психиатрията – София, Синергиа, АСИСТ – Помагащи технологии, Заслушай се, Български форум на бизнес лидерите и със специалната подкрепа на Dextrophobia Rooms.

За по-голямата част от тях ще научите, като следите събитието Ability Fest Sofia 2017 във Facebook, а всичко ще можете да разберете и усетите - на 8 октомври, неделя, от 11 до 17 ч. в Ларгото. 

Фестивалът на способностите София 2017 се провежда под патронажа на Столична община.

 

Фондация Синергиа е партньор, съорганизатор и спомоществовател от българска страна на турнето "Пътуване на светлината" през 2018 г. в Австрия на Хор на слепите "Акад.Петко Стайнов"/Choir of the Blind "Acad.Petko Staynov". 

Хорът на слепите е създаден през 1935г. от група незрящи ентусиасти и приема по-късно името на един от създателите си, незрящият Петко Стайнов. На 1-ви октомври 1948г., международният Ден на музиката, хорът е обявен с държавен указ за професионален. Петко Стайнов ослепява напълно на 11 годишна възраст, но продължава своето образование, като овладява флейта, цигулка и пиано, брайлов шрифт, както на български така и на немски език и по-късно става един от водещите и значими български композитори.

Фондация Синергиа е сред одобрените участници в програмата „Предприемачество за нестопански организации“на БЦНП. Програмата включва обучения за развитие на стопанска дейност от неправителствени организации, съвети при подготовката на идеята за стартиране на дейността, участие в конкурс „Най-добър бизнес план на неправителствена организация" и Акселератор за наградените организации. Програмата се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България" и Фондация УниКредит, и в партньорство с Telus International. Най-добрите бизнес планове ще получат 40 000 лева, за да развият идеите си. Програмата „Предприемачество за нестопански организации" съдържа следните три етапа:

Първи етап „Обучителни семинари" - участниците ще се запознаят с основните теми, свързани с развитието на една идея и подготовката на бизнес план, както и с примери за успешен социален бизнес в България. 

Втори етап „Разработване на бизнес план", който обхваща развиване на идеята и представянето й пред жури. По време на този етап участниците ще могат да получат консултации и да задават конкретни въпроси на консултантите на конкурса. Бизнес идеите ще бъдат оценени и специално жури ще определи победителите. Отличените бизнес идеи ще получат финансиране.

Трети етап „Акселератор", в рамките на който победителите в конкурса ще участват в ежемесечни срещи и ще получат експертна и менторска подкрепа от представители на бизнеса за развиване на стопанската си дейност.

 

Фондация Синергиа е съорганизатор заедно със Слоу Фууд в България и Мулти Култи Колектив на събитието "De Radika - Think fast, eat slow", което се проведе на 8 август т.г. в пространството на Art Foundation в София. Събитието е част от международен формат, който включва прожекция на късометражни филми посветени на конкретни случаи на радикализация, последвани от дискусия с участието на представители на различни групи от обществото - успешно интегрирани бежанци, имигранти и чужденци, журналисти, активисти и заинтересовани страни.

 

Повече информация тук: https://en.deradika.de/about

 

Tolis Papageorgio, environmental activist in Greece from deRadika on Vimeo.

Евгени Митев от Фондация Синергиа е сред одобрените участници за Лятно училище за НПО Аркутино 2017, организирано от Български център за нестопанско право. Лятното училище АРКУТИНО 2017 ще даде възможност на участниците да надградят знанията си за:

  • Кои са най-важните неща, свързани с правния статут на организацията, как се правят промени в структурата й, как се осигурява прозрачност при вземането на решения;
  • Как се организират застъпнически кампании и как се участва в процеса на вземане на решения;
  • Какви могат да бъдат източниците на финансиране на НПО и какво всъщност означава финансово устойчива организация;
  • Как се развива стопанската дейност на НПО, какви са важните данъци;
  • Как се набират средства от частни и корпоративни дарители;

Обучението има изключително практически фокус и ще предостави знания и опит, които да се приложат директно в работата. За това ще се погрижи екип от експерти на Български център за нестопанско право и гост-лектори.

Повече информация на: http://bcnl.org

 

Председателят на Фондация Синергиа Евгени Митев ще бъде социален ментор във второто издание на Академия за социални предприемачи, която ще се проведе между 9 и 25 юни в гр. София. Участниците в Академията ще работят по няколко казуса, единият от които е свързан с възможностите за развитие за незрящите деца и младежи. Академия за социални предприемачи се осъществява от Reach for Change Bulgaria - Промяната и The Business Institute. Домакин и партньор на Академията e SAP Labs Bulgaria. С медийната подкрепа на Netinfo - най-голямата дигитална медийна компания в България. Повече информация можете да намерите тук: www.se-academy.bg

 

 

На 24-ти май 2017 г. в A-hub на ул.Христо Белчев 3 в гр.София Фондация Синергиа съвместно с Национална Мрежа на Родителите организира Взаимна академия за естествено учене. Взаимната академия е общност за учене, в която ще се събираме веднъж или два пъти месечно по 2 часа, за да:

- споделяме помежду си опита и практиките за свободно и естествено учене, които вече сме натрупали

- създаваме решенията, които още ни липсват

- изграждаме наш педагогически и организационен (училищен) отворен модел (тип open source) за естествено учене. Моделът ще може да се ползва от всеки, комуто както е полезно – или частично, или цялостно като база за създаване на ново училище.

Водещи на събитието са Гаяне Минасян - Съосновател и председател на УС на Национална мрежа на родителите. Автор на книга и семинар за родители и учители „Естествено учене“ (naturallearning.bg,gayaneminassian.wordpress.com) и Евгени Митев - социален предприемач, съосновател и председател на УС на фондация Синергия. 

ВХОД - 5 лв за покриване на наема, заплаща се на място


РЕГИСТРАЦИЯ ЗА УЧАСТИЕ - ТУК

 

На 4-ти април 2017 г. в American Corner на площад Славейков Фондация Синергиа взе участие в лекцията на Тед Харт, CEO of CAF America and President of CAF Canada, посветена на темата за фондонабирането, където г-н Харт представи опита, дейността и начина на работа на една от най-големите глобални дарителски организации.

В края на лекцията се състоя жребий, в който името на председателя на УС на Фондация Синергиа, Евгени Митев беше изтеглено чрез жребий и спечели награда в размер на 500 долара.

Приемаме наградата като добър знак за бъдещите ни социално-предприемачески дейности и благодарим на организаторите от Фондация BCause и на г-н Харт за оказаната чест!

 

Екип на фондация Синергиа

Приказки в тъмното

Автор: Йоан Колев

Източник: БНР

публикувано на 29.03.17 

Какъв би бил животът ни, ако ни бе отнето зрението или бяхме приковани към инвалидна количка? Всеки път, когато срещна такива хора, си задавам въпроса как бих се чувствал аз на тяхно място. Вероятно няма да издържа дори няколко дни. Страхът от тъмното е напълно оправдан, особено ако то е ежедневие за човека. Всеки ден той е изправен пред редица препятствия като това дори да излезе от собствения си дом. Инфраструктурата у нас не е пригодена за хора с увреждания и те не могат да я използват безопасно. Затова общностите им се капсулират и са изключени от обществото. Техните проблеми винаги остават на заден план в програмите на властимащите. Срещаме ви със социалният предприемач Евгени Митев, който се е заел с нелеката задача да помага на хората със зрителни увреждания. Една от инициативите, в които участва, е немска и се казва „Диалог на тъмно“. Ето какво ни разказа за нея:

Всичко започна през 2014 година, когато аз посетих едно събитие за социално предприемачество в Страсбург. Там видях стая, в която се влиза и е напълно затъмнена. На нея пишеше диалог на тъмно. Аз бях вътре с още петима непознати, водени от незрящ човек. Раздадоха ни бели бастуни и влязохме през вход, който правеше пълно завъртане. Последваха няколко задачи. Опитвахме се да свършим работа в условията на пълно изключване на зрението. Това беше извън зоната на комфорт. Когато излязох отвън се заговорих с хората и се оказа, че това е едно от първите и най-устойчиви социални предприятия в Европа. Нарича се „Диалог“ и е започнало с „Диалог на тъмно“- събития организирани и водени от незрящи. Вече има и други формати като „Диалог на тихо“ – за глухонеми и „Диалог с времето“, където водещите са хора над 80 годишна възраст.

През 2015 година Евгени и екипът му имат възможност да развият този проект и у нас. В 4 града те провеждат срещи на тъмно с хора от различни среди в обществото – актьори, музиканти, предприемачи, представители на общините. На тях ролите се обръщат. Зрящите стават незрящи и се оставят изцяло на интуицията си. През 2016 обаче лицензът, който имат изтича, но те продължават да се развиват в областта на социалното предприемачество. В него ще участват незрящи и хора със зрителни увреждания – казва Митев и допълва:

Целта ни е да създадем работни места за хората със зрителни увреждания, да ги насърчим да бъдат самостоятелни и проактивни. Това е обратното движение спрямо отношението, което държавата има към хората с увреждания. Поставят им се етикети и на тях се гледа като на неравнопоставени. Те обаче имат много таланти и имат нужда от подкрепа, за да ги развият. Талантите, които ние ще развием в малка група хора, ще бъдат насочени към работа със звук – тонрежисура, звуково инженерство и аудиодескрипция. Това е нещо като звукови субтитри. Звукоописанието е допълнителен канал, в който глас зад кадър обяснява на незрящите какво се случва в дадена сцена от филма. В Европа темата за достъпността и възможностите за участие на хората с увреждания в културния живот, става все по-актуална. Работата с хора с увреждания изисква много търпение, а резултатите невинаги идват веднага. Това обаче не бива да отказва онези, които са се посветили на каузата да направят живота им малко по-добре уреден и безопасен. Тези хора са част от нас и заслужават уважение и подкрепа.

Фондация Синергия подкрепи инициативата на Фондация "Заслушай се" за адресиране на темата "Подобряване на достъпа и избора на електронни съобщителни услуги от крайни потребители със зрителни и слухови увреждания" към Комисията за Регулиране на Съобщенията и нейния председател Д-р Божков. Партньорите ни от Фондация ГрафияСдружение Визионер и Фонд за Социално Включване също подкрепиха идеята с надеждата да се предизивика положителна промяна. КРС ни отговори положително с молба за даване на конкретни предложения. По-долу публикуваме текста на писмото с отговора ни като ще ви информираме своевременно за резултатите.

ДО:

Д-Р ВЕСЕЛИН БОЖКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ЗА

РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА

ул. „Гурко” №6

1000, гр. София

Уважаеми Д-р Божков,

 Във връзка с Ваше писмо от 20.03.2017 г./Изх.No.12-01-3368 относно „Подобряване на достъпа и избора на електронни съобщителни услуги от крайни потребители със зрителни и слухови увреждания“ бих искал от името на Фондация Синергия сърдечно да Ви благодаря за бързата реакция! Уверени сме, че осигуряването на равен достъп до информационни и комуникационни услуги на хората с увреждания би могло да се превърне в приоритет както за обществото, така и за българските институции. Благодарни сме, че Комисията за регулиране на съобщенията следва европейските и световни практики в тази насока.  По въпроса Ви за дефинирането на критерии, на които да отговарят лицата, за които ще са предназначени тези специални тарифни планове и определянето на необходимите изискуеми документи, предлагаме следното:

1.      Лицата, които ще ползват тези планове да предоставят ТЕЛК решенията си като анекс при подписване и преподписване на договор с мобилните оператори като следва да са с намалена работоспособност.

2.      Да се включи клауза в договорите, която да задължава ползвателите на услугата да не преотстъпват на трети лица плановете си.

3.      Мобилните оператори да осигурят възможност за промяна на плана, както и възможност за обозначаване, своевременна проверка и контрол в електронните си системи за обслужване на клиенти, за да могат лицата с увреждания които желаят да се възползват от съответните преференциални тарифни планове да са гъвкави във възможността си за избор и да се избегнат условия за подвеждане, дублиране и злоупотреби.

Надяваме се, че мобилните оператори ще вземат предвид предложенията ни и ще предоставят действително преференциални условия и цени на целевите групи от потребители със специални нужди. Оставаме на разположение за съдействие и съвместна работа с КРС!

 

На 26 март 2017 г. Фондация Синергиа сключи споразумение за сътрудничество за подбор на хора със зрителни увреждания с компанията за консултиране, подбор и управление на човешките ресурси Human Capital Store. Повече за услугата можете да прочетете ТУК и ТУК

Фондация Синергиа се включи в електронния каталог "Продукти и услуги с кауза" на Форум „Социални предприятия в България", който е неформално обединение на хора и организации, работещи в сферата на социалното предприемачество. Той способства за обмена на информация и за формирането на политики, поставя проблемите на социалните предприемачи на национално ниво. Работата на Форум „Социални предприятия в България" се координира от Фондация "BCause" (доскоро „Помощ за благотворителността в България"). Решението за създаването на Форум „Социални предприятия" бе взето на 24 март 2014 г. в София от участниците в конференция „Партньорство за социални предприятия в България", организирана от Фондация „Помощ за благотворителността в България" (ФПББ). В нея участваха представители на повече от 60 организации и институции с интерес към развитието на социалните предприятия в България, експерти от Министерството на труда и социалната политика, Столична община, бизнес, неправителствени организации, браншови организации, както и представители на работещи социални предприятия. Декларация на Форум "Социални предприятия в България" бе подписана на 14 октомври 2014 в София. В нея се посочва, че социалните предприятия могат да играят важна роля в развитието на българската икономика и притежават потенциал за устойчив икономически растеж, приобщаващ различни социални групи. Декларацията бе подписана по време на конференцията "Публично-частните партньорства – възможност за развитие на социални предприятия". Може да бъде подкрепена както организации, така и от личности.

На 20 март 2017 г. в Американския център в Столична библиотека, пл. "Славейков" №4а, Фондация Синергиа се включи в годишната среща на Форум „Социални предприятия в България”, организирана от екипите на Фондация BCause и БЦНП.

Срещата се проведе при следния дневен ред:

1. Дискусия по бъдещи застъпнически действия  с оглед осигуряване на по-добра среда и подкрепа за социалните предприятия – приемане на годишни цели.

2. Представяне на проект SEEDplus с фокус върху стратиращи социални предприемачи, финансиран от програма "Еразъм за млади предприемачи" на ЕК, с координатор за България Фондация BCause.

 

 

На 25.01.2017г. в седалището на Фондация с Нестопанска цел Синергиа с адрес гр. София 1407, ул.Кораб Планина №8-10, ет. -1, се проведе Общо събрание на Учрeдителите на Фондация Синергиа Бояна Рачева, Евгени Митев и Борис Тасев. Всички присъстващи бяха редовно писмено поканени и уведомени за дневния ред на Общото събрание на Учредителите на Фондацията.  Събранието се проведе при следния дневен ред:

1. Приемане на дневния ред на събранието.

2. Представяне на предстояща промяна за освобождаване на настоящите членове на Фондацията и председател на УС Борис Тасев и Бояна Рачева и мотивиране на оттеглянето им от длъжностите, които заемат.

3. Освобождаване на член на ОСУ и УС и Председател на ОСУ Бояна Рачева.

4. Освобождаване на член на ОСУ и УС и Председател на УС Борис Тасев.

5. Избиране на нов Председател на ОСУ и УС и представляващ Фондация с Нестопанска цел Синергиа Евгени Митев.

6. Приемане на нов член на УС Д-р Димитър Георгиев.

7. Приемане на нов член на УС Панчо Карамански.

8. Приемане на промени по чл.35 (2) от Устава на Фондацията - Правомощия и задължения на Председателя на УС.

9. Приемане на промени по чл. 37 от Устава на Фондацията - Представителство.

10. Приемане на промени в адреса на седалището на Фондацията и адреса за кореспонденция.

11. Приемане промени в начина на представяне и извършване на плащания.

 

ВЗЕХА СЕ СЛЕДНИТЕ РЕШЕНИЯ:

 

1. ПРИЕМА единодушно предложения дневен ред на събранието.

2. Изслуша мотивите на членовете за оттеглянето от длъжностите, които заемат.

3. ПРИЕМА единодушно да бъде освободена от длъжност на член на УС и Препдседател

на ОСУ, Бояна Рачева.

4. ПРИЕМА единодушно да бъде освободен от длъжността член на ОСУ и Председател на УС Борис Тасев.

5. ИЗБИРА за нов Председател на Общото събрание на Учредителите и Управителния съвет на Фондацията Евгени Митев

6. ПРИЕМА за нов член на УС Д-р Димитър Георгиев

7. ПРИЕМА за нов член на УС Панчо Карамански

8. ПРИЕМА чл. 35 (2) /Председател на Управителния Съвет/ да бъде променен както следва: “Председателят представлява Фондацията в отношенията му с трети лица и по всички въпроси, свързани с дейност, изискваща сключването на сделки или разходването на средства на Фондацията;”

9. ПРИЕМА чл. 37 /Представителство/ да бъде променен както следва: “Фондацията се представлява от Председателя на Управителния съвет.”

10. Приема адресът на седалището и адресът за кореспонденция на Фонция с Нестопанска цел „Синергиа” да бъде променен на: гр. София 1202, ул. Бачо Киро №45.

11. ПРИЕМА Председателя на УС да може да извършва свободно и самостоятелно всички необходими плащания свързани с пряката дейност на Фондация с Нестопанска цел „Синергиа” и изпълнението на целите установени в устава.

12. ВЪЗЛАГАТ на Председателя на Управителния съвет Евгени Митев да извърши всички фактически и правни действия по вписване на новите обстоятелства пред необходимите органи.

Благодарим на Театър на сетивата Лабиринт за случването на проекта CREAtorium - Лабиринт в Лабиринта. В проекта взеха участие хора със слухови и зрителни увреждания. Очаквайте нови събития и проекти, които предизивкват сетивата и трансформират реалността!

Проектът BlindSpot спечели 15,000 лева стартово финансиране за изграждането на мобилна тъмна стая от Rinker's Challenge 2.0. Целта на проекта е да създаде работни места за хора в неравностойно положение, а именно незрящи, които да провеждат себеопознаващи, коучинг и тийм-билдинг сесии в пълна тъмнина. Екипът работи неуморно за адаптирането и развитието на познатите принципи на коучинга и стандартните занимания по време на тийм-билдинг, заедно с пълната тъмнина. Идеята на тази комбинация е да Ви помогнем да откриете неподозирани неща за самите себе си, за които погълнати от ежедневието оставате слепи.

С помощта на Център „Ринкър" към Фондация „Помощ за благотворителността в България" и нашият ментор Емил Георгиев, DeConi България ще дадем възможност на екип от незрящи да разкрият тайните на тъмнината и да Ви помогнат да видите невидимото.

"Погледнете на света с други очи и до нови срещи в тъмното".

Наградата бе връчена от Егберт Вурман, главен изпълнителен директор на ING Bank.

Подкатегории