Spread the love

По Коледа наистина се случват чудеса. Фондация Синергиа получи дарение от 3 броя приставки за очила OrCam MyEye 2.0, високотехнологично решение за хора със зрителни увреждания с изкуствен интелект, което разпознава текст, лица, жестове и предмети. Паричната равностойност на дарението е 27 000 лева.

“Мисията на Фондация Синергиа е подобряването на благополучието на хората със зрителни увреждания в България. Израелската високотехнологична компания и световен лидер в сферата на асистиращите технологии OrCam вече предлага в България кирилизиран вариант на технологичното решение с изкуствен интелект, които ще промени към по-добро живота на хората със зрителни увреждания по цял свят. Благодарение на г-жа Теодора Йосифова и Медицински Център Епика незрящите Ралица Чалова, Анита Накова и Елена Караманска ще могат да подобрят значително качеството си на живот, пълноценно ще се справят с предизвикателствата на динамичното ежедневие. Фондация Синергиа е най-активната и успешна организация на хора със зрителни увреждания в България и съвсем заслужено е първата, която ще инегрира в реално работно ежедневие това високотехнологично решение от Израел. Изразяваме дълбоката си благодарност към г-жа Йосифова!”, заяви Евгени Митев, председател на фондация Синергиа.

През месец септември в България гостува регионалният директор на компанията Orcam, г-н Ири Мелцер от Израел.”Завършихме разработката на устройството на български език. То поддържа 18 езика. Устройството разполага с камера и говорител. По този начин сканира за текст и след това го предава в ухото на носещия. Може да се закачи за всякакви очила с помощта на два малки магнита”, разказа тогава пред медии г-н Мелцер.