Spread the love

За първи път българският Хор на слепите „Акад. Петко Стайнов” (основан 1935г.) гостува в Австрия между 1-ви и 7-ми ноември тази година. Турнето е организирано от австрийското сдружение за култура и изкуство Лилавият лебед с любезната подкрепа на фондация Синергиа. Хорът ще изнесе 4 концерта и ще участва в литургията на Българската Православна Църква. В същият период, в БКИ „Дом Витгенщайн ще бъде открита съпътстваща изложба за живота и делото на Петко Стайнов – „Както ми харесва – от един до друг до Заедно” -, който е и патрон на Хор на слепите. Програмите на концертите обхващат голяма част от хоровата литература, започвайки от барока и стигайки до съвременната музика. Връхна точка в изпълненията на Хор на слепите се явяват новонаписаните от популярният австрийски композито Акош Банлаки, специално за хора, две нови произведения. Изложбата разказва почти неверочтният, от гледна точка на един незрящ човек, живот на Петко Стайнов и показва, че талантът и жаждата за живот преодоляват всякакви перипетии. Тя съдържа както историята на живота и произведения на П. Стайнов, така и съвременните тълкувания на модерни австрийски артисти от сферата на изобразителното изкуство по темата.

Четвъртък, 1.11., 18 ч. – откриване на изложбата, Дом Витгенщайн, Parkgasse 18, 1030 Wien,
Вход свободен
Петък, 2.11., 19.00 ч. – „Тебе поем”, концерт с Православни песнопения, Minoritenkirche, Minoritenplatz 2A, 1010 Wien,
Вход – дарение € 12,-
Събота, 3.11., 19.00 ч. – „Тебе поем”, концерт с Православни песнопения, Wienerwalddom, 3032 Eichgraben NÖ,
Вход – дарение € 12,-
Неделя, 4.10., 10.00 ч. – Литургия, Българска Православна Църква, Dunklergasse 21, 1120 Wien, Вход свободен
Вторник, 6,10., 16.30 до 21.00 ч. – „Пъстри трептения” – креативно-музикално-кулинарен проект в кооперация със
сдружение „Бликконтакт” и Хор „Табита”(Швехат) Pfarre Schwechat Hauptpl. 5, 2320 Schwechat
– 16.30 до 18.00 ч. – интерактивни мероприятия за незрящи с участието на всички желаещи
– 18.30ч. – откриване на австрийско-български бюфет
– 19.30 до 21.30 – концерт – 1-ва част изпълнява хор Табита, 2-ра част – Хор на слепите, тържествен финал с участието на двата хора.
Вход – свободно дарение
Сряда, 7. 11., 18.00 – Заключителен концерт с прожекция на документален филм
– 18.00 до – – 18.30 ч. – прожекция на филма „120 г. Петко Стайнов”(субтитри на английски)
– 19.00 до 21.00 ч. – Заключителен концерт с популярни хорове от барок до съвременна музика
Вход – дарение € 12

По повод на един от най-значимите празници в културния живот на Българското общество в страната и чужбина, именно Ден на народните Будители, сдружение за култура и изкуство Лилавият лебед организира поредица концерти на Хор на слепите Акад. П. Стайнов със съпътстваща изложба и прожекция на документален филм в Австрия. Уникалният в световен мащаб хор има вече 83 годишна история и принадлежи към най-старите професионални хорове в България. Това е и първият професионален смесен хор от незрящи изпълнители в света. Както хорът, така и неговият патрон Петко Стайнов със своите дела са светъл пример за жиснерадост, интеграция, право на равнопоставеност и на равен старт за незрящите и хората с увредено зрение в ежедневието. Въпреки че музиката стои в основата на проекта, това е един интернационален, възродителски и интеграционен проект. Нашето мото е: „От един до друг до Заедно!”
Организацията на проекта е напълно благотворителна и ще се радваме на всички дарения и подпомагане на проекта по един или друг начин. Даренията ще бъдат използвани за изплащане на хонорарите на хористите и за покриване на разходите по реализацията на проекта (като напр. настаняване, пътни разходи и т.н.). В случай, че бихте желали да подпомогнете проекта или да научите повече подробности можете да се свържете с нас на следните контакти:
Verein „Lila Schwan“ ZVR Zahl 759593517 www.lilaschwan.at , office@lilaschwan.at , Tournee des Lichtes
IBAN – AT85 2021 9019 0001 1881, BIC – SPHEAT21XXX, Kontowortlaut – Verein „Lila Schwan“
Ръководител на проекта – д-р Александър Александров, председател на сдружението
Организация – Апостол Миленков, супервизия – Е. Митев, Фондация Синергиа, България. Тел. 0883 7777 10